Les jornades de dramatúrgia són un espai de debat i una cuina d’idees per impregnar les nostres creacions futures. Hem dissenyat el que volem que siguin uns punts de trobada i de reflexió al voltant de temes que sovint estan presents en els nostres pensaments quan afrontem l’escriptura teatral. La tercera edició de les Jornades de Dramatúrgia consta de dues parts. D’una banda, una trobada entre professionals al voltant del tema ‘Transcendir l’artifici’ i, d’altra banda, una selecció de tallers i xerrades relacionats amb l’ofici de la dramatúrgia.
TRANSCENDIR L’ARTIFICI
Dimecres 20 de novembre 2024
És perillós naturalitzar el terme ‘intel·ligència artificial’ quan no hi ha un consens sobre què és la intel·ligència.Què diu de la intel·ligència humana que processos estrictament mecànics ens semblin cada vegada més humans? I si l’anomenada creativitat generativa posa sobre la taula la mediocritat d’una bona part de la creació actual?
Més que una amenaça real a una professió que ja és prou precària, el nou paradigma tecnològic posa en relleu qüestions com l’exigència social d’innovació, la hiperproductivitat creativa i el solipsisme del pensament.
Enguany, la trobada entre professionals combina espais de reflexió i debat amb dinàmiques de treball. Al matí, els artistes del projecte ‘Berenguera’ compartiran diversos recursos que ens poden oferir els grans models de llenguatge (LLM). Fugint dels grans relats distòpics o utòpics, proposen utilitzar aquestes eines com a recurs dramatúrgic i estimulació creativa des d’una perspectiva crítica. Abans de submergir-nos en la pràctica, dibuixaran una breu cartografia dels diferents models, empreses o projectes que configuren l’state of the art de la IA.
Seguidament, el dramaturg Jordi Casanovas i la dramaturga Carla Rovira, proposarà un debat a partir de les principals línies de reflexió de la jornada: la idea de transcendir l’artifici, tant pel que fa a les possibilitats creatives que s’obren, com pel que fa a algunes de les fragilitats de la professió que el paradigma de la intel·ligència artificial posa en evidència.
A la tarda, l’equip de El Canal presentarà el nou projecte Autores Anònimes, que té com a objectiu donar suport i recursos a dramaturgs/es de forma continuada. En aquest espai, els i les professionals que hi participin podran fer aportacions que ajudin a acabar de donar forma a la proposta que entrarà en funcionament a partir de l’any vinent. Finalment, Quelic Berga, tancarà la sessió amb una proposta de digestió col·lectiva reflexionant sobre algunes de les idees clau de la jornada, a partir d’una intervenció d’art generatiu inspirada en l’obra Babel Quàntic (2009)
LLOC
El Canal – Centre de Creació d’Arts Escèniques
Pl. de can Patrac 1, Salt
A QUI VA DIRIGIT?
A dramaturgs/es professionals
PREU
Gratuït
ACTIVITATS RELACIONADES
18, 27 i 28 de novembre 2024
A més de la trobada professional, les Jornades de Dramatúrgia 2024 també proposen activitats especialitzades sobre qüestions relacionades amb l’ofici de la dramatúrgia. Dos dies abans de la trobada professional, tindrà lloc el taller amb La Bella Otero sobre dramatúrgia contemporània en vers i, la setmana posterior, una masterclass amb la companyia Monte Isla i una conversa amb Sociedad Doctor Alonso.
Taller de ‘Teatre contemporani en vers’ amb La Bella Otero
18 de novembre, de 12 a 14h
Taller teòric-pràctic de 2h sobre dramatúrgia contemporània en vers. Després d’un repàs ràpid de les formes mètriques del teatre en vers posant alguns exemples clàssics i contemporanis, el taller oferirà eines i exercicis per tal que els assistents es llencin a l’escriptura en vers.
Inscripcions gratuïtes
Taller ‘La dramatúrgia del paisatge’ amb Monte Isla
27 de novembre, de 11 a 14h
Masterclass per a professionals o en procés de professionalització centrada en el principi dramatúrgic amb el qual treballa la companyia i les metodologies específiques que ha desenvolupat al voltant de la idea del paisatge.
Inscripcions gratuïtes
Xerrada ‘Dramatúrgies del desdoblament’ amb Sociedad Doctor Alonso
28 de novembre, de 18 a 20.30h
Una conversa a fons amb Toni Rumbau i els dos directors de la companyia, Tomas Aragay i Sofia Asencio, per tal de parlar al voltant del món dels titelles i la seva relació amb la expressió mes contemporània al llarg dels últims anys.
Inscripcions gratuïtes
Places limitades, cal inscripció prèvia.
Només s’admeten inscripcions fins a 48h abans de cada jornada.
Per qualsevol consulta sobre les jornades pots escriure a comunitat@elcanalsalt.cat