La Planeta – Cicle Verbatim

El Cicle Verbatim és un projecte de la Sala La Planeta que pretén impulsar la creació d’espectacles que parteixen d’històries reals i les veus dels seus testimonis.El teatre documental avui dia esdevé com espai necessari, en contraposició a una realitat envoltada d’artifici. Una realitat a foc lent, per sentir-la i reflexionar, no per fer un entreteniment a modus de focs artificials. La Sala La Planeta és una sala independent de teatre de Girona nascuda l’any 1987 que ofereix una programació estable durant tot l’any. S’ha consolidat com una sala de referència de l’escena gironina, especialment pel que fa a produccions de petit i mitjà format.

Com qui sent ploure

Residència agost – setembre 2023

Com qui sent ploure és el desè espectacle del cicle Verbatim de La Planeta i és una coproducció d’El Canal i La Nave Va. David Martínez n’és l’autor i director.

Al seguici de Moctezuma, emperador dels asteques, hi anava sempre un jove que ocupava el càrrec de sacerdot del déu asteca de la pluja que tenia la funció exclusiva d’escoltar i interpretar el so de la pluja, ja que creien que el déu de la pluja els enviava missatges per mitjà de cada aiguat. Els conqueridors espanyols els va sorprendre tant la seva ocupació i la seva abstracció que va acabar sent el centre de les seves burles. “El qui sent ploure”, així fou com el van anomenar i així ha estat com aquesta expressió ha passat a tenir el significat actual.

Com qui sent ploure ens parla de l’excés, de voler més i més sense límit en nom del progrés, de no planificar, de tenir una lògica de bulímia capitalista, de bufet lliure, de menjar fins a ofegar-se, de quedar-se sense oxigen, de maltractar un cos, de col·lapsar-lo… De l’estupidesa humana, de la crisi espiritual, de la desconnexió amb nosaltres mateixos, amb les nostres arrels i amb la natura.

El text és fruit d’una recerca feta durant dos anys amb relació a l’ecocidi que està tenint lloc a la llacuna del Mar Menor de Múrcia. Per fer la investigació, s’han fet més de 30 entrevistes i recollit una àmplia base bibliogràfica i documental per capbussar-se en les aigües del Mediterrani amb el repte d’aprendre a escoltar el ritme del silenci, d’aprendre a escoltat els missatges de la pluja.

Un equipament de:

Amb la col·laboració de:

Projectes associats:

Localització

Plaça de can Patrac, 1
17190 Salt, Girona

Indicacions a Google Maps

Mitjans