Companyia Zirkus Frak / Jorge Albuerne

Zirkus Frak és Jorge Albuerne. Nascut a Uvieu (Asturies) un any abans de la mort del dictador, és llicenciat en Belles Arts per la Universitat del País Basc / Euskal Herriko Unibertsitatea (UPV/EHU) i des del 1998 s’ha estat formant i practicant disciplines relacionades amb el món del moviment i la dansa i ha format part de companyies com Las Malqueridas o RaraAvis.

Al 2000 l’artista comença formacions específiques al voltant de les disciplines del món del circ, entre elles portès acrobàtics, el trapezi minivolant i la perxa xinesa. Albuerne ha acompanyat i coordinat processos creatius fent de mirada externa, ocupant-se de la direcció, de la recerca de material o de l’escriptura. També ha creat espectacles en solitari com ara Señora!!!KunFú (hundido), AnderdesíIndomable. A més, ha participat com a intèrpet i cocreador en diversos projectes col·laborant amb altres creadors com Rosa Muñoz, Cecilia Colacrai, José Luis Redondo, Antic Teatre, La Poderosa, Les Antonietes, Circ Raluy, entre d’altres.

Albuerne ha format part de varies companyies que han intentat sempre treballar des d’aquesta interdisciplinarietat entre arts plàstiques, moviment, circ i escriptura. Amb aquesta intenció neix Zirkus Frak. Actualment, l’artista continua en les tasques d’intèpret, creador i acompanyament escènic. A més, té experiència en la docència, ja que ha impartit formacions a diferents centres d’Europa, Mèxic i Argentina.

FareWELL

Residència gener – març 2024

“Once you get a clear feel for the basic premise, develop a few safety skills, and get your reflexes primed and ready, then you’re off. You learn by doing” Nancy Stark Smith

Durant molts anys —pràcticament quinze—, Jorge Albuerne va entregar el seu cos a la pràctica de la disciplina del circ de la perxa xinesa, ni de lluny aconseguint l’excel·lència, però sempre oferint la seva dedicació més apassionada, amb milers d’hores de suor, centenars de quilòmetres caminats en vertical, cops, morats, sang i creades. Somnis compartits i aquella frase destil·lada: “La perxa menja carn humana”.

Aquest projecte recull la sublimació de tot aquest dolor en segons de lleugeresa intemporal, de suspensió efímera, de bellesa aèria, d’èxit fugaç i al mateix temps inextingible. Aquest foc interior i aquesta energia ens oferien la possibilitat de ser immortals desafiant la gravetat i els nostres cossos. El projecte es troba en fase de construcció i de moment només són pàgines i pàgines de textos, projectes d’accions, innombrables imatges entelades, gargots en varis quilos de paper, algunes presentacions amb públic, incomptables hores a l’estudi i partitures inèdites de materials solts de moviment a la perxa xinesa emmagatzemats al cos a l’espera de ser executats un altre cop.

Fotografia de capçalera: Grisel Salgado

Un equipament de:

Amb la col·laboració de:

Projectes associats:

Localització

Plaça de can Patrac, 1
17190 Salt, Girona

Indicacions a Google Maps

Mitjans