Clàudia Cedó Castillo

Clàudia Cedó és psicòloga, directora i dramaturga teatral, creadora del projecte Escenaris Especials i amb formació en teatre fòrum i teatre de l’oprimit. Ha treballat com a psicòloga en l’àmbit penitenciari al Departament de Justícia i en l’àmbit de les drogodependències. Com a educadora social, treballa a la Fundació Autisme Mas Casadevall.

Per altra banda, Cedó té una important trajectòria com a dramaturga i directora teatral que es remunta al 2011. L’any 2015 va guanyar el V Torneig de Dramatúrgia Catalana del Festival Temporada Alta de Girona amb DNI, va ser dramaturga resident de la Sala Beckett el 2018, l’any 2020 va obtenir el Premi Butaca a millor text amb Una gossa en un descampat i amb Mare de sucre va guanyar la categoria de Millor direcció dels Premis TeatreBarcelona de l’any 2021.

Mare de Sucre

Residència setembre 2022

Mare de sucre és un espectacle amb repartiment inclusiu que narra la història de la Cloe, una noia de vint-i-set anys amb una discapacitat intel·lectual que vol ser mare i ha de confrontar-se amb la incomprensió de la seva família i la comunitat en una lluita pels seus drets que s’acaba convertint en una rebel·lió maldestre contra una situació injusta que li ha arrabassat la tutela del seu propi cos. La protagonista s’enfronta a les lleis dels homes per aconseguir el seu desig de ser mare però el viatge la fa dubtar d’ella mateixa: seria una bona mare? Totes les persones amb discapacitat estan incapacitades per afrontar la maternitat?

Mare de sucre vol reflexionar sobre el tracte que donem com a societat a les persones amb diversitat funcional, l’assimilació de la jurisdicció dels seus cossos i la sobreprotecció com a excusa per a l’arrabassament de la seva llibertat de decisió.

El procés de gestació de l’obra ha posat sobre la taula la importància d’adaptar els processos de creació a les necessitats de cada persona, ampliant el període d’assajos, modificant el text a paraules més còmodes per a cadascú i entenent els ritmes de tothom. Els timings d’un muntatge professional no es podien aplicar en un espectacle amb repartiment inclusiu i respectar això era una responsabilitat social de la creadora i de l’equip.

Mare de sucre és una obra escrita i dirigida per Clàudia Cedó i produïda per Escenaris Especials, una fundació que des del 2006 fa teatre amb persones en risc d’exclusió social. Andrea Álvarez, Ivan Benet, Marc Buxaderas, Mercè Méndez, Judith Pardàs, Maria Rodríguez i Teresa Urroz són els intèrprets de l’obra i Berta Camps l’ajudant de direcció. Laura Cros s’ha encarregat de l’escenografia, Bernat Grau del vestuari, Lluís Rubirola de la música i Luis Martí de la il·luminació i del so. Tot el procés de creació i els assajos han anat acompanyats pels educadors socials Juli Palacios i Carla Balaguer. L’obra és una coproducció del Teatre Nacional de Catalunya, la Diputació de Girona, la Fundació Josep Botet, la Fundació Support i l’Obra Social La Caixa (Banyoles).

L’obra es va estrenar el 13 de maig del 2021 al Teatre Nacional de Catalunya i posteriorment va fer estada a El Canal per fer-hi una residència tècnica.

Un equipament de:

Amb la col·laboració de:

Projectes associats:

Localització

Plaça de can Patrac, 1
17190 Salt, Girona

Indicacions a Google Maps

Mitjans