Marga Socias & Els Mals Endreços
Marga Socias actua, escriu i idea espectacles. Li agraden les històries i sobretot li agrada explicar-ne. Parteix de la quotidianitat, de les seves escletxes i el que fa, per la seva complexitat i extensió, és inclassificable. Però hi ha una constant: persegueix crear experiències pels altres. Això l’ha portat a viatjar pel món participant en propostes escèniques diverses i expandint-se cap a tots els racons imaginats. I el joc continua. Treballa tant en espectacles propis com en col·laboració amb altres companyies.
Els Mals Endreços obtenen la descripció de la seva proposta estètica del conte de Pere Calders titulat “La nota única”: “Era, d’una manera inexacta i precisa alhora —miraculosa aliança—, una excepció que no confirmava cap regla, una estrena mundial absoluta”.
La declaració de principis que guien el treball d’Els Mals Endreços es basa en una doble aposta. Per un art de l’inesperat, per poder ser on no t’esperen, desenvolupar una tècnica de guerrilla artística, actuar per sorpresa. I per una democratització dels espais per la cultura, alliberant l’expressió cultural de la cita prèvia, dels cartells, de les sales (i dels públics) especialitzades, tornant als llocs on la possibilitat de subvertir allò que la realitat els obliga a ser. Qüestionant els límits de les etiquetes i els productes culturals, a mig camí del concert, la performance, la improvisació, la creació contemporània, l’exploració de noves tècniques i la joglaresca aventura més vella que l’anar a peu.
Els Mals Endreços neix al 2013 i desde llavors han col·laborat amb la Cia. El Paller i la Cie. Marie est de la nuit. Han estat convidats per La Volta, Rizoma, Ü del Bac, El Fast i van estar a punt de tocar a La Fira del Senglar d’Osor.
Orelles
Residència abril i maig 2023
Orelles és una experiència participativa sobre l’escolta. El so, la música, els sorolls, ens poden connectar amb records, imatges, ambients o històries. El so es mou i ens mou. Però, quan un so ens travessa, què queda d’ell a dins nostre? I, si el món és ple de so, per quin motiu n’hi afegim més? Pot arribar el dia que no n’hi càpiga cap altre?
La investigació d’ORELLES (Organisme Rural d’Exploració Lliure d’Escoltes Singulars) convida al públic a participar, a subvertir l’escolta, a fer-la infinita. Es tracta d’un espectacle-concert o d’un concert-espectacle on en una caravana coneguda com “La-capsa-humana-de-música” dos músics interpreten materials d’autoria pròpia mentre una investigadora analitza cada peça i la forma en què aquesta pot ser escoltada. L’obra és una coproducció d’A.I.R Agència Internacional de Realitat, Fira Tàrrega i El Canal Centre de Creació d’Arts Escèniques de Salt-Girona, amb la col·laboració del centre cultural Ü del Bac.
El procés de creació d’Orelles s’inicia a l’octubre de 2022 a la seu del centre cultural Ü del Bac. A partir d’aquí se succeeixen diferents trobades per treballar el plantejament musical i dramatúrgic, fins arribar a la residència de Tàrrega a primers de març per posar en joc tots els materials treballats. A la residència d’El Canal es posarà el focus en dos aspectes diferents: a l’abril, a la sala d’acabats, es treballarà el so i les llums, i al maig, en un espai diàfan i més proper al concepte d’espai de carrer, es buscarà l’equilibri entre tots els materials generats fins aleshores, la proposta escènica ja més enfocada i la dramatúrgica treballada.