Ça marche
Ça marche és una companyia d’arts escèniques fundada en 2015 i assentada a Barcelona. Està formada per Laura Viñals i Nico Jongen.
El seu objectiu és desenvolupar projectes de creació que parteixin del necessari diàleg entre el teatre, la performance, el moviment i les arts visuals. Trobar una forma pròpia que parli de la contemporaneïtat, bregant amb les seves contradiccions irreconciliables i les seves derives. En els seus projectes revisen la relació entre artesania i tècnica, ready-mades i materials oposats. Peces que reflexionen, d’una banda, al voltant del marc de la infància i les seves contradiccions, i, d’altra banda, al voltant del potencial polític subversiu que li és propi al cos no professional. Se sustenten sobre la idea que només reconeixent l’escriptura actual de cossos, gestos i discursos, referint-los com a documents vius, podrem estilitzar-los i emmarcar-los.
Trabajos forzados
Residència març 2025
Trabajos forzados qüestiona les dinàmiques del llenguatge i la seva relació amb el cos, partint de la idea de silenci, tant l’escollit com l’imposat. La peça reflexiona sobre com la civilització occidental ha prioritzat l’oralitat, imposant-la com la forma dominant de comunicació, i proposa una exploració sobre l’experiència dels qui es veuen forçats a relacionar-se de manera diferent amb la parla.
Oliver Sacks diu que “els usuaris d’un llenguatge tendeixen a un realisme ingenu, perquè solen veure la seva llengua com un reflex de la realitat i no com una construcció”. Sovint, anomenem parlants els que fan servir la veu, com si la possibilitat de la parla només fos una i la llengua de signes no ho fos per ser una llengua sorda. Trabajos forzados proposa a l’espectador un viatge cap a la manca de comprensió que poden sentir aquestes persones obligades a relacionar-se d’una altra manera amb la parla, un viatge que s’allunya del que és paternalista, pedagògic i pornogràfic. La idea és que la mirada de l’espectador exerciti un altre món de sentit, a través del silenci per exemple, o de l’absència, un altre sentir que de pas a un altre ésser, més corporal que intel·lectual. I per això més que mai és important el treball amb no-actors, persones que posen èmfasi en el cos concret, lluny de la convenció teatral i la tradició física que prioritzen veu i moviment estandarditzats.
Els treballs de Ça Marche, i aquest no n’és una excepció, també estan acompanyats d’una ètica del treball que no queda per sota de l’exigència artística, i van més enllà de la mera exhibició teatral. Durant tot el procés, la companyia s’ha relacionat amb múltiples teixits associatius, institucions i companyies que han desenvolupat reflexions i treballs al voltant de l’accessibilitat, amb l’objectiu de poder desenvolupar, en el marc de Trabajos forzados, espais, projectes o contextos amb la comunitat Sorda que puguin eixamplar tant com sigui possible l’experiència i la seva empremta futura.
Fitxa artística
Direcció i autoria – Nico Jongen en col·laboració amb Berta Frigola
Dramatúrgia – Roberto Fratini
Intèrprets – Per definir
Espai i il·luminació – Marc Salicrú
Direcció de producció – Laura Viñals
Vestuari – Mariona Signes
So – Adrià Juan
Intèrpret de llengua de signes catalana (LSC) – Javi Díez
Mirada externa – Víctor Molina
Una coproducció de – Conde Duque Madrid, Azkuna Zentroa i Ça marche
Amb el suport de – Teatro Municipal do Porto, Théâtre de Liège, la Comédie de Reims, FuturLab Europe – European research project
Esdeveniments
-
Assaig obert de ‘Trabajos forzados‘ el 13 de març a les 18:00