“Trabajos forzados” de la companyia reident Ça Marche qüestiona les dinàmiques del llenguatge i la seva relació amb el cos, partint de la idea de silenci, tant l’escollit com l’imposat. La peça reflexiona sobre com la civilització occidental ha prioritzat l’oralitat, imposant-la com la forma dominant de comunicació, i proposa una exploració sobre l’experiència dels qui es veuen forçats a relacionar-se de manera diferent amb la parla.
Oliver Sacks diu que “els usuaris d’un llenguatge tendeixen a un realisme ingenu, perquè solen veure la seva llengua com un reflex de la realitat i no com una construcció”. Sovint, anomenem parlants els que fan servir la veu, com si la possibilitat de la parla només fos una i la llengua de signes no ho fos per ser una llengua sorda. “Trabajos forzados” proposa a l’espectador un viatge cap a la manca de comprensió que poden sentir aquestes persones obligades a relacionar-se d’una altra manera amb la parla, un viatge que s’allunya del que és paternalista, pedagògic i pornogràfic. La idea és que la mirada de l’espectador exerciti un altre món de sentit, a través del silenci per exemple, o de l’absència, un altre sentir que de pas a un altre ésser, més corporal que intel·lectual. I per això més que mai és important el treball amb no-actors, persones que posen èmfasi en el cos concret, lluny de la convenció teatral i la tradició física que prioritzen veu i moviment estandarditzats.
Els treballs de Ça Marche, i aquest no n’és una excepció, també estan acompanyats d’una ètica del treball que no queda per sota de l’exigència artística, i van més enllà de la mera exhibició teatral. Durant tot el procés, la companyia s’ha relacionat amb múltiples teixits associatius, institucions i companyies que han desenvolupat reflexions i treballs al voltant de l’accessibilitat, amb l’objectiu de poder desenvolupar, en el marc de “Trabajos forzados”, espais, projectes o contextos amb la comunitat Sorda que puguin eixamplar tant com sigui possible l’experiència i la seva empremta futura.
Fitxa artística
Direcció i autoria – Nico Jongen en col·laboració amb Berta Frigola
Dramatúrgia – Roberto Fratini
Intèrprets – Per definir
Espai i il·luminació – Marc Salicrú
Direcció de producció – Laura Viñals
Vestuari – Mariona Signes
So – Adrià Juan
Intèrpret de llengua de signes catalana (LSC) – Javi Díez
Mirada externa – Víctor Molina
Una coproducció de – Conde Duque Madrid, Azkuna Zentroa i Ça marche
Amb el suport de – Teatro Municipal do Porto, Théâtre de Liège, la Comédie de Reims, FuturLab Europe – European research project
Un projecte de la companyia reident Ça Marche
Es tracta d’un assaig obert d’un projecte escènic encara en procés de creació.
Un equipament de:
Amb la col·laboració de:
Projectes associats:
Contacte
Tel: 972 249 191 ext. 1203
info@elcanalsalt.cat
Localització
Plaça de can Patrac, 1
17190 Salt, Girona
Polítiques